Timian fra frø

Timian

Thymus vulgaris, almindelig timian er en busk-lignende staude, men fås med flere forskellige ekstra dufte.

Anvendelse: Gnid de hakkede blade (friske eller tørrede) i oksekød, lammekød, kalvekød eller svinekød inden stegning. Drys til æg, ost retter, grøntsager, fisk eller fjerkræ. Tilføj til supper, gryderetter, fyld og ris. Eller i te med lidt rosmarin og mynte.

Timian er nem at dyrke fra frø, selvom spiring er langsom og kan tage fra 14 til 28 dage. Såningen startes bedst indendørs.

Så timian frø ved at sprede dem på toppen med lidt eller ingen dækning. Hvis du vil have den som en krydderurt i vindueskarmen, så du dem tæt sammen og vvis du foretrækker at have en busk i drivhuset, er det bedst have der er 25 til 30 cm mellem hver plante.

Timian foretrækker en sandet, tør jord og kræver ikke særlig mange næringsstoffer, så jorden bør kun modtage en moderat mængde gødning.

Husk alligevel at kontrollere for ukrudt, som de konkurrerer om næringsstoffer med mens unge timian planter langsomt udvikler sig.

Planten kan overvintre i flere år, men bliver efter ca. 3 år mere træ-agtig, beskær timianplanten ned til ca. halvdelen til foråret, for at holde dem mest busket.

Timian kan også bruges mod forkølelse

Den er slimopløsende, en kraftig antioxidant samt desinficerende. Drik en te lavet af timian til behandling af forkølelse inden sengetid.