Basilikum fra frø

Basilikum

Basilikum, Ocimum basilicum, er en etårig urt.

Anvendelse: Bladene har varm, krydret smag. Brug i supper, saucer, salater, omeletter og med kød, fjerkræ og fisk. Også et grundlag for pesto.

Basilikums vigtigste krav er et godt udbud af solskin.

Det vil trives udenfor i Danmark, så længe det ligger i læ og får masser af lys. Hvis du ikke kan garantere de varme, solrige forhold, er det bedst at dyrke basilikum indendørs. Men hvis du dyrker din basilikum i en potte kan du flytte det til en solrig beliggenhed udenfor, hvis vejret tillader det.

Basilikum fra frø

Så frø ti forspiring i april om en fugtig pottemuld i en lille urtepotte. Dæk frøene med et tyndt lag og stil dem et varmt sted. De små spirer vil opstå inden for 2 uger. Stil urtepotten i en dyb underskål med vand til at give fugt og holde det varmt og masser af lys. Fjern de mindre, svagere kimplanter efter tre uger, så du kun efterlader de stærkere planter i potten.

Når planterne har mere end 5 ‘ægte’ blade, omplanter du dem til deres endelige grosted. Dette kunne være en lidt større potte til at sidde på en solrig vindueskarm eller drivhus bænk, eller udenfor i en varm, solrige beliggenhed. Hvis du plante din basilikum udenfor, så gør det efter al risiko for frost er forbi, fra slutningen af maj.

Fjern forsigtigt hver frøplante og sted i en plantning hul 1 cm i diameter. Sæt jorden eller kompost tilbage blidt og vand godt. Hver kimplante bør placeres 10cm fra hinanden for at give det nok plads til at modne ordentligt, hvis du vil have den udendørs eller tættere hvis du vil have dine friske urter i køkkenet.

Sådan høster du basilikum

Når planten har nået en god størrelse (ca. 10cm høj med masser af blade), klemme eller klippe bladene fra efter behov. Det vil gøre den mere buskagtig. Undgå at hakke hele stammer fra planten; dette vil svække det og hæmme dens vækst. Fjern eventuelle blomster, der vises; dette vil gøre det muligt for planterne at koncentrere deres energi om voksende velsmagende blade.

Basilikum kan også bruges mod hovedpine.

Gnid knust blade på din tinding at lindre hovedpine. Hæld kogende vand over basilikum blade til en smertelindrende fodbad.