Gåtur rundt om Tissø. Turen er ca 20 km lang.
Tissø er Danmarks 4. største sø, med mange private og fredede arealer, så man kan ikke komme helt ned til vandkanten, udover ved Fugledegård vikingecenter samt et lille stykke ved Tissø roklub.
Jeg valgte at starte turen ved Sæby, som man regner med har Danmarks ældste kalkmaleri.
Turen søen rundt foregår mest på asfalteret vej, med godt udsyn oversøen på den ene side, på siden modsat Sæby kirke oplever man mere landskabet.
Søen har et rigt fugleliv, og der er mange fuglekiggere rundt om den.
Ved søen lever der både havfugle og søfugle. Dværgternen er en af havfuglene, som lever på de kunstige fugleøer, der blev lavet da man ændrede på vandstanden. På disse øer kan du også se klyder, viber og stor præstekrave.
Du kan også være heldig at se brushøns, rødben, mudderklire, rørdrum, hvidklire og nattergalen. Sangfugle som gransanger, løvsanger, munk, havesanger, gærdesmutte, rødhals, solsort hører også til søen.
Der lever 2 havørne par i nærheden af søen, man kan være heldig at se året rundt. Om vinteren fryser vandet ikke til alle steder, så fuglene finder disse våger for at finde føde. Det gør havørnene så også. Der ud over kan man også se rød glente, musvåge, tårnfalk og ind i mellem en fiskeørn.
Kan du lide at fiske kan du fange havørred og skrubber, ål, sandart og gedde, men der specielle regler for sejlads på søen, da det er et vildtreservat.
Fugledegård har sejlture søen, så man kan opleve Tissø indefra, siddende i en vikingebåd.
Der går en historie om at søen kræver et liv hvert 10. år.
Et andet sagn er at søen opstod, som en hævn mod Kundby kirke, da en trold, flygtede fra den larmende kirkeklokke og nu boede på Fyn, mødte en mand fra Kundby, som trolden bad tage et brev med til en fra byen, som ville modtage det, når det blev kastet over kirkemuren. Han blev så nysgerrig og valgte at læse brevet inden han nåede byen. Brevet indeholdt en hel sø, som trolden havde håbet ville oversvømme kirken.
Min tid Tissø rundt var 3 timer og 40 minutter.