Gåtur fra Ringsted torv til Torpet Mose

 

Fra historiens vingesus til fuglelivet i Torpet Mose
Gåturen er en rundtur på ca. 4 km
 
Gåturen følger en brochure og starter på torvet ved statuen af Valdemar den store og går mod Sct. Bendts kirke og videre gennem kirkelunden med en mindesten over J.V. Christensen, som var redaktør på Ringsted folketidende.
 
Derefter går man nærmest går lige over og gennem et værksted, men det er en sti med først et plejecenter og senere et villakvarter. Den følger man til man ikke kan komme længere, hvor man drejer til venstre ned mod åen.
 
Der ser man Torpet mose og nogle firkantede søer. De er kommet fra dengang man gravede tørv.
 
Når man når Ringsted å, går man til venstre mod Havemøllebroen til man kommer til en træbro på venstre side.
 
Den følger man op til plejecentret, hvor man igen drejer til højre tilbage mod kirken.
 
På vejen tilbage ser man en mindesten over Ole Hansen fra Bringstrup, som var den første bonde i Kongens råd, lidt til venstre for fører stien en tilbage. Lige inden man drejer ind ad stien kan man se en mindesten med et skib for oven. Det er over Carl Theodor Zahle, der først var konseilspræsident og titlen blev i 1918 ændret til statsminister
 
Hvis man går højre om kirken kan vælge at gå igennem klosterhaven krydderibede eller gå lidt længere se ned over Klosterlunden inden man returnerer til torvet.
 
Ringsted å har et rigt fugleliv, hvor man har stor chance for at se gråænder, troldand, gravand, strandskader, svaner og viber. Man kan også være heldig at se krikand, rød glente, rørhøg og spurvehøgen.
 
Lidt efter træbroen er der en fiskemole med stangholdere, hvor det bl.a. er muligt at fange aborre, brasen, gedde. Man kan også træne udendørs lige ved Havemølle broen samt ved Bjergbakken, med udsigt ud over mosen.
 
Min tid på rundturen var 52 minutter.